Skip to content
Τέρμα Aγ. Σοφίας (2ο, 5ο & 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας), Τ.Κ. 262 23 2610311800(801) gsaekpat@sch.gr

Εκπαιδευτική επίσκεψη τμήματος “Βοηθός Εργοθεραπείας”

Στις 19/05/2022, το τμήμα Βοηθός Εργοθεραπείας του ΔΠΙΕΚ Πάτρας, με εκπαιδευτές τους κ. Κυριαζή Νικόλαο (ψυχολόγος) και κ. Φωτιάδου Σοφία (ψυχολόγος), πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Σχολή Ιππασίας Πατρών της κ. Αλεξάνδρας Σακελλαρίου Κασίμη.
Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την συντροφιά όμορφων και εξαιρετικά φροντισμένων αλόγων, να ιππεύσουν στα πλαίσια εξειδικευμένης εργοθεραπευτικής παρέμβασης, που γίνεται με τη χρήση στοχευμένων δραστηριοτήτων. Δραστηριοτήτων όπως:
Ιπποθεραπεία σε πλαίσιο θεραπευτικών συνεδριών. Καλύπτει φάσμα δυσλειτουργικών περιστατικών, στα οποία συμμετέχουν ο δάσκαλος ιππασίας και οι θεραπευτές.
Θεραπευτική ιππασία, η οποία πραγματοποιείται από τον δάσκαλο της ιππασίας. Καλύπτει φάσμα λειτουργικών περιστατικών.
Αθλητισμός για ΑμεΑ, με ειδικές διαδρομές και διάφορες κατηγορίες.
Οι αθλητές αφού πρώτα περάσουν μια αξιολόγηση ότι έχουν μια ελάχιστη στήριξη κορμού και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, συμμετέχουν σε ειδικές, στοχευμένες ασκήσεις με κατάλληλα άλογα. Υπάρχουν ακόμη και συγκεκριμένες διαδρομές που διαγωνίζονται μεταξύ τους.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά για συμμετέχοντες με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, τύφλωση, κώφωση, τραυματική εγκεφαλική βλάβη, εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παρεγκεφαλιδική δυσλειτουργία, βλάβες του νωτιαίου μυελού, κάκωση νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά επεισόδια, νόσο του Scheuermann, ανωμαλίες νευρικού συστήματος και οστών, νευρολογικές διαταραχές, μυϊκή δυστροφία, αναπτυξιακή καθυστέρηση. Επιτυγχάνεται βελτίωση του νευρομυϊκού ελέγχου, της αντιληπτικής και γνωστικής ικανότητας, της στάσης του σώματος, της ισορροπίας του σώματος και του ελέγχου της κεφαλής, της βάδισης, της αισθητικοκινητικής λειτουργίας, της αδρής και λεπτής κινητικότητας, του χωρικού και χρονικού προσανατολισμού, της ψυχοκινητικής ανάπτυξης, διέγερση του προθαλάμου, της αίσθησης του σώματος και της αίσθησης της όρασης, ομαλοποίηση μυϊκού τόνου, ανάπτυξη της συμμετρίας του σώματος, αναχαίτιση των παθολογικών προτύπων κίνησης και προώθηση των φυσιολογικών προτύπων κίνησης, μείωση της σπαστικότητας, ενδυνάμωση των μυών ιδιαίτερα των ραχιαίων.
Η σύνδεση των συμμετεχόντων με τα άλογα προσφέρει ηρεμία, ψυχαγωγία, βελτιώνει την ψυχική τους υγεία. Αναπτύσσεται σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αλόγου και αναβάτη. Ενισχύεται σημαντικά ο αυτοέλεγχος, η υπομονή, ο αυτοσεβασμός, η αυτοπεποίθηση, η εξωστρέφεια των συμμετεχόντων που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν συναισθήματα.
Στα αρχικά του ΔΠΙΕΚ υπάρχει η λέξη πειραματικό. Δράσεις σαν αυτήν που πραγματώσαμε, προάγουν την προοδευτική εκπαιδευτική και σύγχρονη ψυχοπαιδαγωγική έρευνα μέσω νέων καινοτόμων ιδεών και τεχνικών, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης των καταρτιζομένων.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εποπτεύουμε προσπάθειες σαν αυτήν, όπου δίνεται η ευκαιρία στους σπουδαστές του ΔΠΙΕΚ Πάτρας να γνωρίσουν έναν νέο, συναρπαστικό, όμορφο κόσμο σε επιστημονικά πρακτικά πλαίσια και παράλληλα στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις της Πάτρας.
Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Avatar photo

Vocational (Experimental) Training in many specialties that modern societies need for a sustainable development. Δημόσιο Πειραματικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πάτρας.

Back To Top