Skip to content
Τέρμα Aγ. Σοφίας (2ο, 5ο & 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας), Τ.Κ. 262 23 2610311800(801) dpiekpatras@sch.gr

Εκπαιδευτική καινοτομία στην ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ειδικότητα «Ειδικός Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών Χημικών και Μικροβιολογικών Αναλύσεων» του ΔΠΙΕΚ Πάτρας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Στο Α΄ εξάμηνο σπουδών της Πειραματικής Ειδικότητας «Ειδικός Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών Χημικών και Μικροβιολογικών Αναλύσεων» εφαρμόσθηκε μια καινοτόμος μέθοδος διδασκαλίας του εργαστηριακού μαθήματος «Οργανική Χημεία», στο Εργαστήριο Χημείας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που συνεργάζεται με το ΔΠΙΕΚ Πάτρας. Ο σκοπός του μαθήματος ήταν η εξοικείωση των σπουδαστών με αντικείμενα όπως η οργανική σύνθεση μέσω κλασικών οργανικών αντιδράσεων αλλά και η απομόνωση, χαρακτηρισμός και ταυτοποίηση των οργανικών παρασκευασμάτων. Οι σπουδαστές, πριν τη διεξαγωγή της εργαστηριακής άσκησης, παρακολουθούσαν βιντεοδιαλέξεις στις οποίες παρουσιάζονταν αναλυτικά η εργαστηριακή άσκηση με μορφή βιντεοταινίας, εκτελεσμένη και σχολιασμένη από τους εκπαιδευτές και συνοδευόμενη πάντα από το αντίστοιχο υλικό μελέτης. Οι βιντεοδιαλέξεις πραγματοποιούνταν σε ειδική αίθουσα που διέθετε όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα (Φωτογραφία 1). Κατά την παρουσίαση, ο ρόλος του εκπαιδευτή ήταν συμπληρωματικός και υποστηρικτικός αφού η κάθε βιντεοδιάλεξη ήταν αυτοτελής και αποτελούσε ένα πλήρες εκπαιδευτικό υλικό που ικανοποιούσε άριστα τη διδακτική ανάγκη. Το αποτέλεσμα ήταν οι εκπαιδευόμενοι να αποκτούν μια πλήρη θεωρητική αλλά και πρακτική εικόνα της άσκησης που θα εκτελούσαν αμέσως μετά στο εργαστήριο (Φωτογραφίες 2-4), με σημαντικό όφελος να την εκτελούν ορθά, να αποκτούν σημαντικές δεξιότητες και να αποφεύγονται άστοχοι χειρισμοί και λανθασμένες ενέργειες. Η εξάσκησή τους σε κάθε εργαστηριακή άσκηση που διδάχθηκε με αυτή τη μέθοδο κρίθηκε πολύ αποτελεσματική και αποδοτική, όχι μόνο από τους εκπαιδευτές αλλά και από τους εκπαιδευόμενους και αποτελεί οδηγό για το μέλλον στην κατεύθυνση της ανάπτυξης καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας εργαστηριακών μαθημάτων.
Avatar photo

Vocational (Experimental) Training in many specialties that modern societies need for a sustainable development. Δημόσιο Πειραματικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πάτρας.

Back To Top