Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αγορά Αργύρη του τμήματος Α2, της Νοσηλευτικής Μαιευτικής.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αγορά Αργύρη του τμήματος Α2, της Νοσηλευτικής Μαιευτικής.
Στις 13.12.2019 το τμήμα Α1, αλλά και σπουδαστές και σπουδάστριες του τμήματος Α2, της Νοσηλευτικής Μαιευτικής μαζί με την εκπαιδεύτριά τους κα. Ψιούρη Γεωργία, Ιατρό, επισκέφτηκαν την Αγορά Αργύρη όπου παρακολούθησαν το σεμινάριο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και Απινίδωσης που πραγματοποιούσε το ΕΚΑΒ Πάτρας.
Στο σεμινάριο αυτό εξαίρετοι ιατροί αλλά και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ της Πάτρας παρουσίασαν θεωρητικά και πρακτικά τα βασικά βήματα της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και της χρήσης εξωτερικού απινιδωτή και ακολούθησε πρακτική εξάσκηση των παρευρισκομένων.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια των σπουδαστών για την εκδήλωση:
Η Ελένη Μητροπούλου αναφέρει: «Την Παρασκευή 13.12. παρακολούθησα στην Αγορά Αργύρη ένα σεμινάριο του ΕΚΑΒ με θέμα την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση. Το προσωπικό έδειξε τα βήματα της ΚΑΡΠΑ, έδειξε τη θέση ανάνηψης στην οποία τοποθετούμε ένα ασθενή σε περίπτωση που λιποθυμήσει, τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πνιγμονής σε ενήλικες αλλά και σε βρέφη, πώς ανοίγουμε τον αεραγωγό όταν έχει σπάσει ο αυχένας του ασθενούς.
Μου άρεσε πάρα πολύ το σεμινάριο. Το παρακολούθησα για πρώτη φορά και έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα. Όταν τελείωσε η θεωρητική παρουσίαση εφάρμοσα πρακτικά την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση.»
Οι σπουδάστριες Χαρμαντά Αντιγόνη, Τάρα Γεωργία, Τσένκο Αφροδίτη, Παυλή Αλεξία και Πασπαλιάρη Μαρία αναφέρουν: « Η ομάδα του ΕΚΑΒ Πάτρας είχε πολύ καλό συντονισμό. Μας έδειξαν επακριβώς τις κινήσεις καθώς και τη λειτουργία του απινιδωτή. Το καλύτερο από όλα ήταν η επίδειξη της ΚΑΡΠΑ σε πραγματικό χρόνο. Όλα ήταν υπέροχα. Μάθαμε τεχνικές της ΚΑΡΠΑ όπως η ανάσπαση της κάτω γνάθου και τι κάνουμε σε περίπτωση κάκωσης του αυχένα καθώς και ιδιαιτερότητες στην ΚΑΡΠΑ παιδιών.
Έγινε κατανοητός η λειτουργία του αυτόματου απινιδωτή καθώς και η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων πάνω στο σώμα του πάσχοντος. Το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι μας επέτρεψαν να κάνουμε πρακτική εξάσκηση των όσων μάθαμε, που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια δύσκολη στιγμή ενός συνανθρώπου μας, ιδιαίτερα στην ανακοπή της καρδιάς. Τέλος να σημειωθεί ότι ειπώθηκε και η ΚΑΡΠΑ στην έγκυο η οποία εμφανίζει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την κλασσική τεχνική που εφαρμόζεται στους ενήλικες.»