Skip to content
Τέρμα Aγ. Σοφίας (2ο, 5ο & 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας), Τ.Κ. 262 23 2610311800(801) dpiekpatras@sch.gr

Συνεργασία του ΔΙΕΚ Πάτρας με το European School Radio

Το ΔΙΕΚ Πάτρας στο πλαίσιο χάραξης νέας στρατηγικής που αφορά αφενός στη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Πατρών και αφετέρου στη συνεργασία με διαδικτυακούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεκινά συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σχολικό Ραδιόφωνο (European School Radio) με σκοπό να ενημερώνει διαδικτυακά το ακροατήριο του για θέματα που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση. To European School Radio έχει διακριθεί διεθνώς μέσα από τον Διαγωνισμό Medea Awards 2014, σύμφωνα με τον οποίο η δράση χαρακτηρίζεται υψηλά προτεινόμενη για αξιοποίηση στην εκπαίδευση.

 

Η συνεργασία του ΔΙΕΚ Πάτρας με την Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας” εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος και του European School Radio και σε άλλους φορείς μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στηρίχθηκε στην ιδέα του Υποδιευθυντή Α’ του ΔΙΕΚ Πάτρας κ. Γιώργου Γιωτόπουλου, υποστηρίχθηκε από την κ. Ευτυχία Τούλιου, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας, καθώς και τη θετική εισήγηση του Διευθυντή του ΔΙΕΚ Πάτρας κ. Νικόλαου Κατσώνη. Το κοινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του European School Radio, του Πρώτου Μαθητικού Ραδιοφώνου, θα φιλοξενεί παραγωγές των σπουδαστών σε ειδική ζώνη μέσα στην εβδομάδα αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει στον χώρο της νεανικής δημοσιογραφίας. Θα δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με συνομήλικους σπουδαστές από όλη τη χώρα και θα αποτελέσει το έναυσμα για νέες συνεργασίες με άλλα ΔΙΕΚ.

 

Αυτή η κίνηση εξωστρέφειας του ΔΙΕΚ Πάτρας αποτελεί συνέχεια του περυσινού ακαδημαϊκού έτους 2018 – 2019 κατά το οποίο υπήρξαν αρκετές καινοτομίες σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων (European Vocational Skills Week) η οποία υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) ανέδειξε τις δεξιότητες τις οποίες μπορούν οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν μέσα από την παρουσίαση και το έργο διαφόρων ειδικοτήτων που παρέχεται από το ΔΙΕΚ Πάτρας. Επίσης, η υλοποίηση ημερίδων eTwinning και Scientix προσέδωσε επιπλέον γνώσεις γύρω από μαθησιακά αντικείμενα, διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας (μεθοδολογίες) και τη χρήση συνεργατικών web 2.0 εργαλείων με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Καινοτομία υπήρξε επίσης με την υλοποίηση τριών eTwinning έργων μεταξύ του ΔΙΕΚ Πάτρας και του ΔΙΕΚ Θέρμης, κάτι που έγινε για πρώτη φορά μεταξύ φορέων επαγγελματικής κατάρτισης, μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιπέδου 5. Ως επιστέγασμα της πιο πάνω συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν δύο θεατρικές παραστάσεις, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΙΕΚ Πάτρας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

 

Τέλος, τον Ιούνιο που μας πέρασε, το ΔΙΕΚ Πάτρας επιλέχθηκε ως ωφελούμενος φορέας στην eTwinning δράση STEM 2.0. Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο ΙΕΚ στην Ελλάδα το οποίο συμμετέχει σε αυτή τη δράση.

Η δράση STEM 2.0 θα πραγματοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020 και θα αφορά στη μέθοδο STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) για εκπαιδευτικούς που υλοποίησαν έργα eTwinning. Το ΔΙΕΚ Πάτρας θα λάβει ανάλογο εξοπλισμό και εκπαίδευση με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία projects, προσανατολισμένων στη μέθοδο STEM. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι: η ελεύθερη χρήση της επιλεγμένης γλώσσας προγραμματισμού από το MIT για χρήση ως εργαλείο (Scratch) και η υποστηριζόμενη τεχνολογία (WeDo,  Microbit και Arduino) με σκοπό τη βελτίωση της γνώσης και κατανόησης των καταρτιζόμενων σχετικά με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, σε θέματα STEM.

 

Το ΔΙΕΚ Πάτρας και εφέτος θα συμμετέχει σε καινοτόμα προγράμματα που σκοπό έχουν να ανεβάσουν το επίπεδο της παρεχόμενης κατάρτισης, εμπλέκοντας ενεργά τους σπουδαστές και επίσης, να πολλαπλασιάσει τη συνεργασία με διαφορετικούς φορείς του κοινωνικού φάσματος.

 

Avatar photo

Vocational (Experimental) Training in many specialties that modern societies need for a sustainable development. Δημόσιο Πειραματικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πάτρας.

Back To Top