Skip to content
Τέρμα Aγ. Σοφίας (2ο, 5ο & 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας), Τ.Κ. 262 23 2610311800(801) gsaekpat@sch.gr

Διάλεξη με θέμα τη διαλογή τραυματία (Μέθοδος Triage) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο αμφιθέατρο του Δ.Ι.Ε.Κ. Πάτρας την Πέμπτη 16/05/2019

Διάλεξη με θέμα τη διαλογή τραυματία (Μέθοδος Triage) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο αμφιθέατρο του Δ.Ι.Ε.Κ. Πάτρας την Πέμπτη 16/05/2019 και ώρα 16:00, με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Παγκόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης της Αχαϊας. Στη διάλεξη έδωσαν το παρόν ο Διευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Πάτρας κ. Κατσώνης, ο Υποδιευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Πάτρας κ. Γιωτόπουλος, η εκπαιδεύτρια και συντονίστρια κ. Σταυρούλα Στράντζαλη και οι σπουδαστές από τις Σχολές “Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου”, “Βοηθός Νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας” και “Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων”.

Η διάλεξη είχε ως κεντρικό θέμα τη διαλογή και την προτεραιότητα  του πολυτραυματία σε μια μαζική καταστροφή (Μέθοδος Triage) ή αλλιώς την προνοσοκομειακή επείγουσα αντιμετώπιση σε σκηνή μαζικής καταστροφής (όπως σεισμούς, πυρκαγιές, εγκλωβισμούς κλπ.). Μεταξύ άλλων, ο κ. Παγκόπουλος μίλησε για τις διαφορές της καθημερινής διαλογής και της διαλογής μαζικών καταστροφών. Η διαλογή των καταστροφών, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη διάλεξη, συνοψίζεται στη φράση “να κάνεις το μεγαλύτερο καλό, για το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων”. Γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες είναι αυτοί που ασχολούνται με τη διαλογή, οι οποίοι πρέπει να είναι έτοιμοι και εκπαιδευμένοι. Ο κ. Παγκόπουλος μίλησε για τους ξεχωριστούς ρόλους και τις αρμοδιότητες της κάθε ειδικότητας σε μια μαζική καταστροφή. Μας ενημέρωσε ότι η κατάσταση ενός πολυτραυματία είναι δυναμική. Μας έδωσε και ένα εύστοχο παράδειγμα για το πως θα αντιμετωπίζαμε την περίπτωση ενός τραυματία που έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα σε δύο πλάκες, σε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει από σεισμό. Εκτενής ήταν και η αναφορά στη δημιουργία ζωνών κινδύνου (σύμφωνα με τη Μέθοδο Triage), οι καρτέλες ασθενών και η σημασία των χρωμάτων τους  (πράσινη, κίτρινη, κόκκινη, μαύρη) αναλόγως τη βαρύτητα του περιστατικού.

Ο κ. Παγκόπουλος έλυσε πολλές από τις απορίες των παρευρισκόμενων στη διάλεξη και η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των σπουδαστών ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μέσα από την ομιλία του, ενθάρρυνε και ευαισθητοποίησε τους σπουδαστές σχετικά με την έννοια του εθελοντισμού και την ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο, σε περίπτωση κινδύνου.

Υπήρξαν μάλιστα σπουδαστές που στο τέλος της ομιλίας του, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους με σκοπό να γίνουν εθελοντές διασώστες ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης της Αχαΐας. Η Διεύθυνση του Δ.Ι.Ε.Κ. Πάτρας και οι καταρτιζόμενοι/ες των Τμημάτων που παρευρέθησαν στη διάλεξη, ευχαριστούν την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τον πρόεδρό της κ. Παγκόπουλο για αυτή την τόσο σημαντική ομιλία σχετικά με τη μέθοδο Triage.

 

 

 

Avatar photo

Vocational (Experimental) Training in many specialties that modern societies need for a sustainable development. Δημόσιο Πειραματικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πάτρας.

Back To Top