skip to Main Content

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ <<ΛΥΧΝΟ>>

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΤΡΩΝ και στον Τηλεοπτικό Σταθμό <<ΛΥΧΝΟΣ>> και Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 10 Απριλίου οι σπουδαστές του τμήματος ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ του Δημοσίου ΙΕΚ Πάτρας συνοδευόμενοι από τον Εκπαιδευτή τους Δημοσιογράφο ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤ. ΜΠΟΥΡΔΟΥΝΗ στα πλαίσια των πρακτικών μαθημάτων του Δ΄ Εξαμήνου <<ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ>> και <<ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ>>.

Οι σπουδαστές και μελλοντικοί επαγγελματίες Δημοσιογράφοι του τμήματος ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ:ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ του Δημοσίου ΙΕΚ Πάτρας επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Πατρών, πολιούχος της πόλεως των Πατρών, αφιερωμένος στον Πρωτόκλητο Απόστολο του Χριστού Άγιο Ανδρέα, προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα που είναι τοποθετημένα σε ειδική λειψανοθήκη, την ειδική ασημένια μήτρα με την κάρα του Αγίου Ανδρέα, το μικρό δάκτυλο του καθώς και τον Σταυρό όπου επάνω μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας και που φυλάσσονται μέσα στον Ιερό Ναό.

Οι σπουδαστές συνομίλησαν και περιηγήθηκαν στον Ιερό Ναό από τον Προϊστάμενο Ιερέα του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση ο οποίος ανέλυσε στους σπουδαστές, την Ιστορία του Ιερού Ναού, όπου πάνω στον κεντρικό θόλο υπάρχει επίχρυσος σταυρός 5 μέτρων και στους υπόλοιπους θόλους υπάρχουν 12 μικρότεροι σταυροί που συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα Πατρών μαζί με τον διπλανό ναό του Αγίου Ανδρέα αποτελούν χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στην Ελλάδα, ο τέταρτος μεγαλύτερος ναός Βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Η  ιστορία κατασκευής του Ιερού Ναού ξεκίνησε το 1908 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά, εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα το 1974 και το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένος με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες, μωσαϊκά και αγιογραφίες.

Στην συνέχεια ο π. Νικόλαος μαζί με τους σπουδαστές περιηγήθηκαν στον Ιερό Ναό, όπου ο π. Νικόλαος ανέπτυξε στους σπουδαστές τον Βίο του ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, οι σπουδαστές έμειναν κατάπληκτοι από τον Βίο του Αποστόλου Ανδρέα και από τον λόγο που ανέπτυξε ο π. Νικόλαος από την επίσκεψη που έγινε σε χώρες όπου περπάτησε ο Άγιος Ανδρέας, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία και για την πίστη των Χριστιανών για τον Άγιο Ανδρέα.

Τέλος οι σπουδαστές αφού ευχαρίστησαν τον π. Νικόλαο για την υπέροχη αυτή φιλοξενία, αποδέχθηκαν την πρόσκληση του π. Νικολάου για μελλοντική επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα ως επαγγελματίες Δημοσιογράφοι πλέον.

Στη συνέχεια οι σπουδαστές του Τμήματος Δημοσιογραφίας επισκέφθηκαν τον μοναδικό στην Ελλάδα Εκκλησιαστικό Τηλεοπτικό Σταθμό <<ΛΥΧΝΟΣ>> της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών που συντηρείται από εισφορές των Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως και εκπέμπει μέσω της Digea σε όλη την Πελοπόννησο και σε μεγάλα τμήματα των νομών Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας αποσκοπώντας στην πνευματική καλλιέργεια και ψυχική ωφέλεια των πιστών.

Επίσης μέσω της Ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών  (όπως και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών) εκπέμπει ζωντανά το πρόγραμμά του σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που η εμβέλειά του είναι τοπική, το 24ωρο αυτόνομο πρόγραμμά του δεν έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα, αλλά πανορθόδοξο.

Καίρια θέση στο πρόγραμμα του σταθμού κατέχουν οι αγιολογικές εκπομπές, οι εκπομπές για τη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας, για την τέχνη της αγιογραφίας και πολλά είναι τα αφιερώματα του σταθμού στον Ορθόδοξο Μοναχισμό με σημαντική σειρά εκπομπών.

Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της επισκέψεως μας στον τηλεοπτικό σταθμό είδαν ζωντανά από κοντά πως γυρίζεται μια τηλεοπτική εκπομπή, τα γραφεία και το STUDIO του σταθμού και ξεναγήθηκαν στους χώρους του τηλεοπτικού σταθμού  από τον Τεχνικό Διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού κ. Τσακούμη Δημήτριο όπου ανέλυσε βασικά τεχνικά θέματα που αφορούν στο πώς λειτουργεί ένας τηλεοπτικός σταθμός όπως ο <<ΛΥΧΝΟΣ>>, ποιες ειδικότητες τεχνικών υπάρχουν και τα τεχνικά μέσα που διαθέτει ο <<ΛΥΧΝΟΣ>>.

Επίσης οι καταρτιζόμενοι στον ίδιο χώρο με τον τηλεοπτικό σταθμό ξεναγήθηκαν και στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών <<ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ>> 88,4 FM STEREO όπου ενημερώθηκαν για την λειτουργία του και βασικές τεχνικές λειτουργίας ενός εκκλησιαστικού ραδιοφωνικού σταθμού και μετάδοσης εκκλησιαστικών ειδήσεων.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο υπό τις ευλογίες του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική μας επίσκεψη, τον προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα π. Νικόλαο Σκιαδαρέση καθώς και τον Τεχνικό Διευθυντή του τηλεοπτικού Σταθμού ΛΥΧΝΟΣ κ. Τσακούμη Δημήτριο μαζί με τους τεχνικούς του τηλεοπτικού σταθμού ΛΥΧΝΟΣ και του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ αντίστοιχα.

Δ.ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Back To Top